Matcha te spiller en vigtig rolle blandt tekendere, og har vundet mere og mere popularitet de seneste å. Matcha te pulver er grøn te i særdeles høj kvalitet og er den bedste pulveriserede te der findes på markedet. Matcha te har nærmest opnået status som en mirakel-eliksir og bliver anset som værende et superfood og det er svært at finde en drik der kan sammenlignes med matcha.
En koncentreret kop
Grøn te i god kvalitet er berømt for sine mange gode egenskaber. Normalt brygger man grøn te som et udtræk, men matcga te brygges lidt anderledes, idet pulveret er de rene, grønne blade som er pulveriseret til et meget fint pulver, der opløses i vand. Det betyder altså at du drikker selve bladene – og ikke kun udtrækket. Du får derfor en mere koncentreret kop te og konsistensen er tyk og cremet.
God kvalitetste har generelt et ret højt indhold af antioxidanter. Og i japansk matcha grøn te er indholdet blot lidt mere koncentreret, så du får et højere indhold af anitoxidanter pr. kop. Der er lavet mange videnskabelige undersøgelser af den grønne te og dens indvirkning på krop og sundhed, og man kan læse meget mere om emnet på f.eks. https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/det-kan-du-selv-goere/alternativ-behandling/kosttilskud/groen-te/
Hvorfor er matcha te så dyrt i forhold til andre typer grøn te?
Matcha te dyrkes kun i Japan. Japansk grøn te er sædvanligvis dyrere end grøn te fra f.eks. Kina, da Japan er et mindre land, og dyrker meget mindre mængder. Derudover eksporterer Japan kun ca. 1% af al den te de dyrker, da efterspørgslen i Japan er så stor blandt befolkningen. Det er derfor ganske lidt te, som bevæger sig ud over Japans grænser.
Derudover, så dyrkes matcha te på en helt speciel måde i forhold til andre typer te. Matcha te beskyttes mod solens stråler, og vokser kun i skyggen. Producenterne skal derfor sørge for at planterne ikke får sol, hvilket betyder at de ofte bygger overdækninger, hvorved planterne får masser af lys uden direkte sol. De fleste producenter håndplukker alle bladene, da maskinplukning vil belaste planterne for meget. Og da matcha kun plukkes én gang årligt, om foråret, så er det en ret begrænset mængde matcha te der dyrkes hvert år, og på grund af den høje efterspørgsel, så er det et simpelt spørgsmål om udbud og efterspørgsel.
Matcha te produceres desuden i flere forskellige kvaliteter. Det meste produceres økologisk, dvs. uden brug af sprøjtemidler i produktionen, hvilket også giver et mindre udbytte end ellers. Derudover så er der forskel på farvens dybde, tekstur og forarbejdningsmetode. Den fineste matcha te er den rene, økologiske matcha te med en dyb, grøn farve, som indikerer, at den er produceret nænsomt af de helt spæde og friske blade. Jo ældre bladende er, jo billigere bliver den endelige te. Så når det gælder matcha te, så hænger pris og kvalitet unægteligt sammen. Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis produktet er billigt, og virker til at være lidt for meget i den billige ende – så hænger det som regel sammen med at teen er fra den sene høst, hvor indholdet af næringsstoffer er relativt lavt i forhold til den tidlige høst. Så hvis du drikker matcha te for sundhedseffektens skyld, så kan det godt betale sig at investere i en premium te.
Hvordan tilbereder man matcha te?
På traditionel vis tilberedes matcha te i en rund skål, hvor pulveret opløses i let afkølet kogt vand med et piskeris af bambus. Sædvanligvis bruges 1 tsk matcha te pulver til en kop. Man hælder pulveret i koppen, gerne igennem en lille si, hvorefter man tilsætter lidt vand og pisker godt så pulveret ikke klumper sammen. Har man ikke et lille piskeris, så kan det sagtens gøres med en ske eller evt. en lille mælkeskummer, hvis man gerne vil have en luftig skum. Herefter fyldes op med varmt vand. Man kan med fordel tilsætte lidt mælk, alt efter hvad man foretrækker, og en varm mælkeskum er også blevet populært i den såkaldte Matcha Latte.
Matcha grøn te pulver kan også bruges som ingrediens i andre opskrifter. Man kan f.eks. tilsætte det til en smoothie, hvilket giver ekstra sundhedsvaluta idet det er fordelagtigt at indtage matcha te sammen med c-vitamin, da det gør det nemmere for kroppen af optage de mange gode stoffer fra teen.
Er du blevet interesseret i at prøve dette ‘grønne guld’ så har vi økologisk matcha te i premium kvalitet hos Teacup.dk. Der er 30 gram i en lille dåse. Når teen pakkes i dåsen kan den holde sig i 2 år, men når dåsen åbnes så anbefaler vi, at teen drikkes indenfor 6 måneder.
1 comment
[…] Kinesisk og japansk matcha te stammer fra samme plante, og fremstilles på samme måde. Teen består af de helt fine og friske topskud fra teplanten, der beskyttes mod solens stråler under hele processen, både mens planten gror, plukkes og mens bladende bearbejdes. De friske topskud dampes og tørres nænsomt, hvorefter teen pulveriseres. Matcha te siges derfor at være den sundeste type grøn te, da man konsumerer de hele blade og derfor for alle næringsstofferne med. Læs mere om matcha te og de sunde egenskaber her. […]